Banddate 2024:

Tot groot genoegen zijn er reeds heel veel inschrijvingen binnen! Er kunnen GEEN zang, bas of slagwerkers meer inschrijven, tenzij als backing, of extra instrument. Dus iedereen nog steeds welkom maar niet als lead zang, bas of drum. tot binnenkort Banddate! vanaf 1 maart 2024

Loting van de bands: maandag 1 april 2024 om 16u:

finale op zondag 22 september 2024 op het achterterras van de Litanie
Adres: cafe bistro De Litanie, De plaats 15 9910 Knesselare
Neem contact met ons op via banddate07@gmail.com of (+32)476232382 of 

Wat een super Banddate editie!
En wat waren de weergoden ons goed gezind!
Ons 2 jaarlijks festival is eindelijk terug kunnen doorgaan, na een mislukte poging door Corona in 2020.
Wat opviel, deze editie, jongere kandidaten en deelnemers van buiten Knesselare.
We denken dat het concept nog steeds goed aanslaat!
Het doet ons zo'n groot plezier als we de likkebaardende muzikanten hun eerste stappen op het podium zien zetten. De één vol gezonde stress, de ander koel als ijs, maar telkens met evenveel goesting.
een vaststaand feit is dat het Banddategegeven ideaal is om nieuwe muzikanten te ontdekken.
Jongere generaties leren er samenwerken met oude rotten wat soms zorgt voor muzikale verrassingen. Kortom Banddate is een ideaal platform voor muzikanten om te netwerken, in het Meetjesland én daarbuiten.
De muzikale connecties die uit banddate voortvloeien zijn steeds waardevol. Kijk maar naar de bands die ontstaan zijn tijdens Banddate en nog steeds blijven samenspelen.
En uiteraard is het voor het publiek ook telkens genieten. Leuke locatie, mooi podium, verschillende bands die tijdens hun set van een half uur telkens het beste van zichzelf geven, kortom: Genieten!
De winnende groep verkozen door de jury, wel geargumenteerd en op basis van verschillende vooropgestelde criteria zijn "wet dog biscuit”.
De blues drummer Niels Wouters die pas in Knesselare is komen wonen is een echte knaller, de zangeres, Sylke Verhelle, met een zeer eigen stem timbre, de bassiste, Jits Van Damme, die zich verpopte tot gitaar heldin en Kaat Heene op bas hebben de jury over de streep getrokken. Ze voldeden op alle vlakken aan de Banddate spirit.
Nek aan nek gevolgd door "De Koaters", 4 jonge tieners met een doorwinterde drummer Jonas Van Hee, mochten tweede eindigden op de lijst van de jury. Ze konden eveneens de publieksprijs in ontvangst nemen. Goed gedaan en proficiat aan The Voice-Kids deelnemer Matisse Foré, René Jacobs op bas, Matthias Taildeman op gitaar en Cas Steyaert op piano en slaggitaar.
Het moet zeker gezegd zijn dat deze bands niet met kop en schouders boven de andere bands uitstaken. Het niveau was zeer hoog dit jaar en er was dus nog meer talent te ontdekken, zoals de band “Unstable”. De staal solide stem van Dries Van Raefelghem met een ijs-coole drummer van 17, Jacob De Roo. Verder verbaasden de "Twinkel Tweets" door hun ontzettend doorzettingsvermogen, hun band doorstond wel 4 muzikale ontslagen en op de valreep werden ze bijgestaan door William Buts die de band meezoog naar een knallende muzikale set.
"The Alpha Cats" ademde ook één en al Banddate met Otto Bourgonjon als jongste muzikant op sax en trompettist, Axl De Groote die ons in de toekomst nog zeker zal verbazen. Ook proficiat aan hun zangeres Bieke ,(die eigenlijk met twee was), die ons zeker wist te charmeren.
ApE-ex, moest door loting de spits af bijten, Luc Roets toonde dat hij werkelijk van alle markten thuis is.
Het was ons een waar genoegen.
Op zaterdag 1 oktober kan je op de plaats in Knesselare de Koaters terug aan het werk zien op het podium ter gelegenheid van 25 jaar de Litanie en op zondag 2 oktober is het de beurt aan De banddate winnaar 2022 ”Wet Dog Biscuit”.
Alle info over de volledige programmatie van dit mini-festival komt binnenkort op de website van cafelitanie.com en op de FB pagina van Banddate.
De banddate coaches en organisatoren waren voor 2022: Alain Uyttenhove; Luc De Roo; Griet Vanwolleghem; Phillip Madou; Wim De Groote; Wouter Weets & Pieter Steyaert
De jury bestond uit: Kay Van De Casteele; Bart Mareen; Hendrik De Bruyne; Mieke Vergote; Dirk Van Cauter.
Speciale dank aan Musicstore Oudenaarde en DV Sound en Johan Van Raefelghem.

Download
Flyer BD 22 opmaak 2022.pdf
Adobe Acrobat document 6.4 MB

Verslag Banddate 2018 door Jan Van De Casteele

Banddate was na de terugkeer op eigen locatie een voltreffer. Het ruime terras van de pop-up bar liep vol, en het publiek was sterker dan de regen op zowat de natste zomerdag tot nu toe.

“We zijn onder de indruk van wat de muzikanten hebben neer gezet op het Banddatepodium”, aldus Pieter van de pop-up bar Litanie. We merkten dat het muzikaal niveau terug een versnelling hoger is gegaan en dat de muzikanten heel wat tijd en energie in hun optreden hebben gestoken. Het concept van Banddate is verre van dood. Wat we zondag zagen en hoorden, smaakt naar meer”. De Jury had er een vette kluif aan, want ze zagen hier meerdere winnaars.

De ruimte achter de Litanie liep al in de vroege namiddag vol. En later op de dag leek het enthousiasme groter dan de schrik voor de toenemende regen.

Copa Cabana wint publieksprijs

Copa Banana met als frontman de jonge Knesselaarse muzikant (Wik, WIkit) en zanger Yarno Lammens heeft de publieksprijs gewonnen. Alle aanwezigen kregen een ‘ring’ om bij de favoriete groep over de spil te schuiven.

In de groep ook voormalige Knesselarenaar David Wildemauwe (bas/zang, Wingene) en David Van Belleghem (drums, Vinderhoute), Toon Pottie (gitaar, Aalter), en Roxan Degeyter (gitaar, Koolskamp)

 

Strawberry shortcake wint de juryprijs.

Een heel dynamische Birthe De Zutter zong zich met verve door een gewaagd programma. In haar groep ook nog uit Knesselare Niels Deloof (drums) en Lidia Tchuytiyeva (sax, zang), Voorts Jaro De Smet (bas) en Lieven Vandenbroucke gitaar (Torhout),

“Misschien moeten we af van het wedstrijdgebeuren. Maar dat is iets voor op de evaluatievergadering”, aldus de organisator. Anderzijds geeft die formule toch een wel een beetje extra kleur aan het geheel.


Regelement voor de banddate-bands 2018:

loting Banddate, vrijdag 30 maart 2018:


Wat vooraf ging: inschrijvingen Banddate 2018:

Inschrijven Banddate 2018: Download onderstaand formulier en stuur dit voor 25 maart 2018 naar litanie@telenet.be of kom je formulier persoonlijk invullen of afgeven in Café de Litanie Knesselare


Banddate 28 augustus 2016:
Geschiedenis van Banddate:

 

Banddate is ontstaan ergens in 2002 toen Café baas Pieter Steyaert ten rade ging bij Karel Van de Casteele. Pieter wou een muziekfestival organiseren waarin vele muziek genres aan bod kwamen, maar een dergelijk festival programmeren uit bestaande bands was duur en achterhaald. Daarop kreeg Kay (Karel Van De Casteele) het schitterende idee om met muzikanten van verschillend allooi en van eigen bodem, (Knesselare en omstreken), te werken. We beslisten om rond dit idee een werkgroep te maken met leeftijds genoten die ervaring hadden omtrent de knesselaarse muziek scène:

Wim De Groote, Jeroen Van Rijckeghem en Luc De Roo. In die werkgroep ontstond het idee om de muzikanten individueel te laten inschrijven en de groepen door middel van loting te laten ontstaan. We gaven een rode draad (thema) en een vast nummer mee als opdracht. Later kwamen ook Geert Arnout , Philiphe Madou en Maarten Clayes mee helpen in de organisatie.

 

De winnaars, en de thema’s van alle edities van BandDate:

 

  • 2003, op de koer van de Litanie: 

Winnaar: “The Horny Sluts”. 

Publieks prijs: “De kapelaan van Oedelem”. 

Thema: nummer uit repertoire van Elvis Presley. 

Vast nummer: "Can't get you out of my head" van Kylie Minogue. 

Andere bands: The red hot Chilly Pipers, The Big Nuts Ice Farmers, Five "D" and the Wikkies, Hassh feat. Horse Flowers.

 

  • 2004, op de koer van de Litanie: 

Winnaar: Stars & Strings (hier uit later broken botle), 

Publieks prijs: “I AM 4 69". 

Thema Eurovisie song festival. 

Vast nummer: "One live" van Xandee.

Andere bands: paddewiet, Henriette & the dirty Harry's, Estwoar.

 

afsluitende band: reggae band Edward Boudee & The Sky blasters

 

  • 2006, op de koer van de Litanie (de dag voordien DJ reunie): 

Winnaar: “Bluetopia”. 

Publieks prijs:”zanne en the zanédn”. 

Thema: iedere band kreeg een kleur toegewezen. 

Vast nummer: "The times they are a changing" van Bob Dylan. 

Andere Bands: Black Out, Dame Blanche, The Red Hot Fuckmebotjes, Josiewitchgirl.

 

Afsluitende band: surf rock band: ?

 

  • 2008, op de koer van de Litanie: Winnaar: “Dust”. 

Publieks prijs: “Trint”. 

Thema: water. 

Vast nummer: kiezen uit "the White album" van De Beatles. 

Andere bands: The Atmosteaers, A Sea The Sea, Los(s) del Rio, To Wolk Again, 273,15 Kelvin.

 

  • 2010, in de feestzaal, (wegens veel aangekondigde regen): 

Winnaar: “Litanol”. 

Publieksprijs: “The Animators”. 

Thema: elke band krijgt een film genre. 

Vast nummer: "do_re_mi_fa_sol" uit "The sound of Music". 

Andere bands: Lucky Lien & The Jolly Jumpers, Super 4 and a Half, The Spocks, Wax on- Wax off, Private Snowball.

 

afsluitende band: The Whodads

 

  • 2012, in de grote tent op de plaats recht over de Litanie: 

Winnaar: “The Bang Gang”. 

Publieksprijs: “The White Lines”. 

Thema: verslaving. 

Vast nummer "I follow rivers" van Lykke li 

NIEUW: + eigen nummer! 

Andere bands: Delirium, Poker Fee and the Jokers, No Shot needed, Under construction, Les Gitanes.

 

  • 2014, in de grote tent op de plaats recht over de Litanie: 

Winnaar: "Down Under"

Publieksprijs: “The Band of the Free”, heden Below the birds. 

Thema: continenten. 

Vast nummer "in dialect"

eigen nummer

Andere bands: Stomae & the divers", "Señor snor", "the big five", "over covert, undercover european band killers", "under construction"

 

verder nog Kamagurka & knesselaarse rappers

 

 

Banddate is een muzikaal avontuur voor zowel beginnende muzikanten als anciens die opzoek zijn naar nieuwe contacten en hun ervaring willen delen met nieuwkomers. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel ervaring je hebt, zolang je maar zin hebt in een plezante muzikale uit daging. Alle instrumenten en genres zijn welkom. De ingeschreven muzikanten worden begin april in groepen geloot en een kleine 5 maand later, eind augustus is er een finale op een groot podium, met professionele P.A., een groot publiek en een vakbekwame jury.

Iedereen dient er rekening mee te houden dat je waarschijnlijk veel zult moeten repeteren in de omgeving van Knesselare.

Er zijn natuurlijk de eeuwige roem en glorie, de jury en de publieksprijs, maar het is iedereen  vooral om het muzikaal plezier te doen... En je weet maar nooit dat jou band een langer leven beschoren is. Sommige banddate-groepen van vroeger bestaan nu nog steeds. De muzikanten spelen onbezoldigd ( de organisatoren ook trouwens). maar we zorgen uiteraard voor de natjes en droogjes en een mooi aandenken. De winnaars ontvangen een prijs en mogen met hun banddate-groep nog her en der gaan spelen.

 

 

Namens het banddate team,

Steyaert Pieter