Banddate 2020 door tweede coronagolf dan toch geannuleerd.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn er uit! Op de laatste banddate vergadering, op woensdag 25 maart, die doorging via video conferentie is dit beslist.

De organisatie stond op het punt alles af te blazen en een jaar uit te stellen, maar uiteindelijk werd geopperd dat dit toch wel zeer bijzondere tijden zijn en dat de creativiteit nu toch wel hoog moet zijn. Er zijn ook heel wat muzikanten die nu meer tijd hebben dan anders. De talrijke filmpjes op de sociale media zijn daar getuige van.

Begrijp ons niet verkeerd, we willen niet dat er nu ook maar iemand door ons toedoen de quarantaine regels overtreed! Maar er zijn alternatieven: Er zijn de dag van vandaag veel tools die via internet gaan zodat er een pak voorbereidend werk kan gebeuren, en straks als de maatregelen versoepelen, er nog enkele keren effectief samen kan worden gerepeteerd. 

Mocht het zijn dat de datum van de slotactiviteit, die voorzien is op zondag 30 augustus nog moet verplaatst worden door aanslepende corona regels dan so be it. We gaan dit an aanpassen.

De inschrijvingen zijn dit jaar dan ook veel belovend! Er zijn tot nog toe 36 muzikanten ingeschreven, waarvan 9 zangers, 9 gitaren, 9 bassisten, 9 drummers en een saxofonist. Dit zou willen zeggen dat er in principe 9 bands kunnen geloot worden, maar dan zou de bezetting van die bands vrij basis zijn. 

Daarom hebben we beslist om de inschrijvingen nog tot en met paasmaandag, 6 april te laten lopen om nog specifiek muzikanten te kunnen laten inschrijven die solo instrumenten spelen zoals piano, blaas instrumenten, accordion, gitaren enzv..

De loting gaan we niet zoals normaal gezien in het café doen maar doen we via een opgenomen video conferentie en een computerprogrammaatje, we zullen dit online plaatsen op zaterdag 18 april om 18u.

inschrijven kan via de website tot 6 april

Het banddate team:

 

Philipe Madou; Luc De Roo; Yarno Lammens; Pieter Steyaert; Wim De Groote; Kaat Heene; Wouter Weets

Karel Van de Casteele; Griet Van Wolleghem

 

Download
Inschrijvingsformulier_2020.docx
Microsoft Word document 40.1 KB

Verslag Banddate 2018 door Jan Van De Casteele

Banddate was na de terugkeer op eigen locatie een voltreffer. Het ruime terras van de pop-up bar liep vol, en het publiek was sterker dan de regen op zowat de natste zomerdag tot nu toe.

“We zijn onder de indruk van wat de muzikanten hebben neer gezet op het Banddatepodium”, aldus Pieter van de pop-up bar Litanie. We merkten dat het muzikaal niveau terug een versnelling hoger is gegaan en dat de muzikanten heel wat tijd en energie in hun optreden hebben gestoken. Het concept van Banddate is verre van dood. Wat we zondag zagen en hoorden, smaakt naar meer”. De Jury had er een vette kluif aan, want ze zagen hier meerdere winnaars.

De ruimte achter de Litanie liep al in de vroege namiddag vol. En later op de dag leek het enthousiasme groter dan de schrik voor de toenemende regen.

Copa Cabana wint publieksprijs

Copa Banana met als frontman de jonge Knesselaarse muzikant (Wik, WIkit) en zanger Yarno Lammens heeft de publieksprijs gewonnen. Alle aanwezigen kregen een ‘ring’ om bij de favoriete groep over de spil te schuiven.

In de groep ook voormalige Knesselarenaar David Wildemauwe (bas/zang, Wingene) en David Van Belleghem (drums, Vinderhoute), Toon Pottie (gitaar, Aalter), en Roxan Degeyter (gitaar, Koolskamp)

 

Strawberry shortcake wint de juryprijs.

Een heel dynamische Birthe De Zutter zong zich met verve door een gewaagd programma. In haar groep ook nog uit Knesselare Niels Deloof (drums) en Lidia Tchuytiyeva (sax, zang), Voorts Jaro De Smet (bas) en Lieven Vandenbroucke gitaar (Torhout),

“Misschien moeten we af van het wedstrijdgebeuren. Maar dat is iets voor op de evaluatievergadering”, aldus de organisator. Anderzijds geeft die formule toch een wel een beetje extra kleur aan het geheel.


Regelement voor de banddate-bands 2018:

loting Banddate, vrijdag 30 maart 2018:


Wat vooraf ging: inschrijvingen Banddate 2018:

Inschrijven Banddate 2018: Download onderstaand formulier en stuur dit voor 25 maart 2018 naar litanie@telenet.be of kom je formulier persoonlijk invullen of afgeven in Café de Litanie Knesselare


Banddate 28 augustus 2016:
Geschiedenis van Banddate:

 

Banddate is ontstaan ergens in 2002 toen Café baas Pieter Steyaert ten rade ging bij Karel Van de Casteele. Pieter wou een muziekfestival organiseren waarin vele muziek genres aan bod kwamen, maar een dergelijk festival programmeren uit bestaande bands was duur en achterhaald. Daarop kreeg Kay (Karel Van De Casteele) het schitterende idee om met muzikanten van verschillend allooi en van eigen bodem, (Knesselare en omstreken), te werken. We beslisten om rond dit idee een werkgroep te maken met leeftijds genoten die ervaring hadden omtrent de knesselaarse muziek scène:

Wim De Groote, Jeroen Van Rijckeghem en Luc De Roo. In die werkgroep ontstond het idee om de muzikanten individueel te laten inschrijven en de groepen door middel van loting te laten ontstaan. We gaven een rode draad (thema) en een vast nummer mee als opdracht. Later kwamen ook Geert Arnout , Philiphe Madou en Maarten Clayes mee helpen in de organisatie.

 

De winnaars, en de thema’s van alle edities van BandDate:

 

  • 2003, op de koer van de Litanie: 

Winnaar: “The Horny Sluts”. 

Publieks prijs: “De kapelaan van Oedelem”. 

Thema: nummer uit repertoire van Elvis Presley. 

Vast nummer: "Can't get you out of my head" van Kylie Minogue. 

Andere bands: The red hot Chilly Pipers, The Big Nuts Ice Farmers, Five "D" and the Wikkies, Hassh feat. Horse Flowers.

 

  • 2004, op de koer van de Litanie: 

Winnaar: Stars & Strings (hier uit later broken botle), 

Publieks prijs: “I AM 4 69". 

Thema Eurovisie song festival. 

Vast nummer: "One live" van Xandee.

Andere bands: paddewiet, Henriette & the dirty Harry's, Estwoar.

 

afsluitende band: reggae band Edward Boudee & The Sky blasters

 

  • 2006, op de koer van de Litanie (de dag voordien DJ reunie): 

Winnaar: “Bluetopia”. 

Publieks prijs:”zanne en the zanédn”. 

Thema: iedere band kreeg een kleur toegewezen. 

Vast nummer: "The times they are a changing" van Bob Dylan. 

Andere Bands: Black Out, Dame Blanche, The Red Hot Fuckmebotjes, Josiewitchgirl.

 

Afsluitende band: surf rock band: ?

 

  • 2008, op de koer van de Litanie: Winnaar: “Dust”. 

Publieks prijs: “Trint”. 

Thema: water. 

Vast nummer: kiezen uit "the White album" van De Beatles. 

Andere bands: The Atmosteaers, A Sea The Sea, Los(s) del Rio, To Wolk Again, 273,15 Kelvin.

 

  • 2010, in de feestzaal, (wegens veel aangekondigde regen): 

Winnaar: “Litanol”. 

Publieksprijs: “The Animators”. 

Thema: elke band krijgt een film genre. 

Vast nummer: "do_re_mi_fa_sol" uit "The sound of Music". 

Andere bands: Lucky Lien & The Jolly Jumpers, Super 4 and a Half, The Spocks, Wax on- Wax off, Private Snowball.

 

afsluitende band: The Whodads

 

  • 2012, in de grote tent op de plaats recht over de Litanie: 

Winnaar: “The Bang Gang”. 

Publieksprijs: “The White Lines”. 

Thema: verslaving. 

Vast nummer "I follow rivers" van Lykke li 

NIEUW: + eigen nummer! 

Andere bands: Delirium, Poker Fee and the Jokers, No Shot needed, Under construction, Les Gitanes.

 

  • 2014, in de grote tent op de plaats recht over de Litanie: 

Winnaar: "Down Under"

Publieksprijs: “The Band of the Free”, heden Below the birds. 

Thema: continenten. 

Vast nummer "in dialect"

eigen nummer

Andere bands: Stomae & the divers", "Señor snor", "the big five", "over covert, undercover european band killers", "under construction"

 

verder nog Kamagurka & knesselaarse rappers

 

 

Banddate is een muzikaal avontuur voor zowel beginnende muzikanten als anciens die opzoek zijn naar nieuwe contacten en hun ervaring willen delen met nieuwkomers. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel ervaring je hebt, zolang je maar zin hebt in een plezante muzikale uit daging. Alle instrumenten en genres zijn welkom. De ingeschreven muzikanten worden begin april in groepen geloot en een kleine 5 maand later, eind augustus is er een finale op een groot podium, met professionele P.A., een groot publiek en een vakbekwame jury.

Iedereen dient er rekening mee te houden dat je waarschijnlijk veel zult moeten repeteren in de omgeving van Knesselare.

Er zijn natuurlijk de eeuwige roem en glorie, de jury en de publieksprijs, maar het is iedereen  vooral om het muzikaal plezier te doen... En je weet maar nooit dat jou band een langer leven beschoren is. Sommige banddate-groepen van vroeger bestaan nu nog steeds. De muzikanten spelen onbezoldigd ( de organisatoren ook trouwens). maar we zorgen uiteraard voor de natjes en droogjes en een mooi aandenken. De winnaars ontvangen een prijs en mogen met hun banddate-groep nog her en der gaan spelen.

 

 

Namens het banddate team,

Steyaert Pieter